Anlägga nytt enskilt avlopp
Att anlägga nytt enskilt avlopp eller ändra ett befintligt avlopp är en tillståndspliktig verksamhet. Man får inte starta arbetet med eller ta i bruk avloppet innan man fått ett tillstånd av Bygg- och miljöenheten. Tänk på att ansöka om tillstånd i god tid innan du tänkt starta arbetet.
Att anlägga nytt enskilt avlopp eller ändra det befintliga
Innan du fyller i ansökan
- Kontakta entreprenör som kan genomföra anläggningsarbetet.
- Läs på angående tekniker som kan vara aktuella för din fastighet. Kontakta gärna en VA-konsult eller en entreprenör för råd, se tips på entreprenörer här
- Du kan hitta mycket information hos Avloppsguiden
.
Bygg-och miljöenheten behöver följande handlingar vid ansökan
- Komplett ansökan inklusive de bilagor som behövs för att beskriva hur just ditt avlopp ska anläggas.
- Karta (situationsplan) över fastigheten med inritat avlopp och skyddsavstånd till egen dricksvattenbrunn och grannars, ev. bergvärmeanläggning, ytjordvärme, avstånd till tomtgräns, diken, vattendrag och väg. Du kan beställa karta här. Tänk på att ange avstånden mellan anläggningen och vattentäkter etc direkt i kartan.
Observera att vi önskar mottaga digitala handlingar i filformat .pdf eller .jpg
Skicka alltid in:
Skicka dessutom in den eller de av nedanstående bilagor som beskriver hur du tänkt anlägga avloppet:
- Bilaga 3 Slamavskiljare & infiltration
- Bilaga 4 Slamavskiljare & markbädd
- Bilaga 5 Minireningsverk
- Bilaga 6 Separerande system
Normal ärendehantering
Ladda ned ansökningshandlingar eller kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen, bygg-och miljöenheten för att få information och ansökningshandlingar. Kontakta gärna en entreprenör eller VA-konsult som hjälper till med planeringen.
Skicka in en komplett ansökan till bygg- och miljöenheten.
Kontakta bygg- och miljöenheten när en provgrop är grävd. Miljöinspektör gör då ett platsbesök. Provgropen visar markens genomsläpplighet och eventuell grundvattennivå. Det kan även bli aktuellt med kompletterande undersökningar såsom en siktanalys.
Tillsammans med miljöinspektör diskuteras ansökan, provgropsresultat och vilken anordning som är lämplig på den tilltänkta platsen för avloppsanläggningen.
Efter granskning bedömer miljöinspektör om det finns grannar som berörs av anläggningen. Bygg- och miljöenheten kontaktar i så fall dessa och ger dem tillfälle att yttra sig innan beslut kan fattas. Därefter fattas beslut om godkännande eller avslag av ansökan. Beslutet meddelas sökande och de som yttrat sig. Ett tillstånd är tidsbegränsat och upphör att gälla om arbetet inte påbörjats inom två år eller slutförts inom fem år.
Under handläggningstiden kan miljöinspektör göra oanmälda besök för att kvalitetssäkra arbetet.
Överklagande
Sökanden samt berörda grannar har möjlighet att överklaga beslutet inom tre veckor från att man tagit del av det. Det är därför viktigt för den sökande att avvakta överklagningstidens utgång innan arbetet påbörjas för att inte riskera att tillståndet dras tillbaka.
Kontrollrapport
Innan avloppet tas i bruk ska sökanden tillsammans med entreprenören skicka in blanketten "kontrollrapport" tillsammans med dokumentation över anläggningsarbetet. I rapporten intygar man att anordningen utformats i enlighet med beslutet. Du får kontrollrapporten och en checklista över vad som måste dokumenteras ihop med ditt tillståndsbeslut. Bygg- och miljöenheten granskar rapporten och dokumentationen, och skickar därefter ett granskningsintyg och anläggningen är klar att tas i bruk.
Antal hushåll | Timmar |
---|---|
Ansökan för ett hushåll (1-5 PE) | 7.5 |
Ansökan för två till fem hushåll (6-25 PE) | 9 |
Ansökan för sex eller fler hushåll (26-100 PE) | 15 |
Timavgiften för 2020 är 1000 kr.
Text
Senast uppdaterad: 2020-10-15 Publicerad av: webbredaktionen@bollebygd.se