Mobilmeny.

Så hanterar du matavfall i sommarvärmen

Så minskar du risken för problem med flugor och dålig lukt i sommar. Här följer några tips om hur du hanterar ditt matavfall.

Tips för bruna kärlet ute

  • Ställ kärlet så skuggit som möjligt.
  • Skölj ur hela det bruna kärlet ordentligt med vatten. Använd bara rengöringsmedel om det verkligen behövs.
  • Lite ättika runt kanterna och på botten ger en fräsch doft och håller flugorna borta.
  • Det går även bra att strö lite vanligt trädgårdskalk runt kanterna och i botten av kärlet, för att minska antalet flugor. Tänk på att inte använda för mycket bara, det räcker med en matsked.

Tips inne i köket

  • Byt matavfallspåse ofta, även om den inte är full.
  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan du lägger det i matavfallspåsen.
  • Torrskala grönt. Lyft upp påsbehållaren med matavfallspåsen på diskbänken och skala, lök, sallad och annat direkt i påsen.
  • För att matavfallet ska bli torrare kan du blanda i lite hushållspapper eller rivna äggkartonger. Du kan också lägga en äggkartong i botten.
  • Skölj av skaldjursrester med vatten, låt rinna av och vira in dem i lite tidningspapper. Lägg därefter paketet i matavfallspåsen. Om det dröjer flera dagar tills nästa sophämtning kan du förvara skaldjursresterna i frysen så länge.
  • Stäng matavfallspåsen ordentligt genom att rulla ihop den innan du lägger den i kärlet.

Skriv gärna ut och sätt upp på kylskåpet.