Mobilmeny.

Värt att veta om matavfallspåsarna

Påsarna är försedda med handtag för att lättare knyta ihop dem. Dessutom är de miljövänliga. Påsarna är även helt nedbrytbara vilket minskar risken för spridning av mikroplaster. Detta är viktigt då matavfallet går till biogas och biogödseltillverkning.

Här följer några viktiga tips:

  • Hållbarheten på påsarna är 12-18 månader. På varje rulle finns det 25 påsar vilket räcker cirka två månader, vid en förbrukning av 3 påsar i veckan.
  • Ventilation är viktigt! Använd gärna en ventilerad påshållare. Påsen andas och sätter du påsen i ett tätt plastkärl kommer vätskan hamna i botten av kärlet istället för att ventileras bort.
  • För att ytterligare hjälpa till med att få ett torrare material är det bra att själva skåpet där påshållaren förvaras (t.ex. under diskbänken) är ventilerat. Det räcker med att sätta en liten distans, i form av förslagsvis en bit självhäftande möbeltass, på insidan av luckan.
  • Använd inte dubbla påsar utan våga lita på påsen. Påsarna är starkare än du tror.
  • Väldigt tunna vätskor ska inte slängas i påsen, men redan tjockare vätskor (till exempel youghurtrester) fungerar om man undviker att hälla det i påsen när man precis bytt och det är väldigt lite avfall i påsen.
  • Fler tips finns under "Så här hanterar du matavfall i sommarvärmen".öppnas i nytt fönster